KEY MESSAGE

Εξασφάλιση κατάλληλου πλαισίου για τις Δημόσιες Συμβάσεις

ΓΙΑΤΙ;

Οι διαδικασίες σύναψης Δημόσιων Συμβάσεων βασίζονται στο πλαίσιο της ΕΕ, το οποίο όμως αφήνει περιθώριο για συγκεκριμένους Εθνικούς κανόνες εφαρμογής. Αυτό δημιουργεί αρκετές σημαντικές διαφορές μεταξύ των Εθνικών νομοθεσιών (π.χ. λόγοι αποκλεισμού, αντιμετώπιση ασυνήθιστα χαμηλών προσφορών, κριτήρια επιλογής). Ωστόσο, και λαμβάνοντας υπόψη τα ειδικά χαρακτηριστικά του τομέα που μπορεί να διαφέρουν από χώρα σε χώρα, το πλαίσιο της ΕΕ θα πρέπει να είναι ευέλικτο, αφήνοντας περιθώρια ελιγμών στα Κράτη - Μέλη.

Το ισχύον νομικό πλαίσιο δεν αντιμετωπίζει επαρκώς τον αθέμιτο ανταγωνισμό από εταιρείες τρίτων χωρών στις διαδικασίες σύναψης Δημόσιων Συμβάσεων, ιδίως όσες υποβάλλουν προσφορές σε τιμές που φαίνονται ασυνήθιστα χαμηλές. Επιπλέον, ορισμένα Κράτη - Μέλη της ΕΕ έχουν αρχίσει να αποκλείουν προσφορές που υποβάλλονται από εταιρείες από χώρες που δεν έχουν συνάψει διμερή συμφωνία ή συμφωνία σε επίπεδο ΕΕ.

Η διαδικασία των "εσωτερικών προμηθειών", που επιτρέπει την παροχή έργων ή υπηρεσιών χωρίς την εφαρμογή διαδικασιών σύναψης Συμβάσεων, θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως έκτακτο μέσο από τις Αναθέτουσες Αρχές. Ωστόσο, σε αρκετά Κράτη - Μέλη χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο σε βάρος των επιχειρήσεων.

Οι Δημόσιες Συμβάσεις πρέπει να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην πράσινη μετάβαση, καθώς καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις παραμέτρους βάσει των οποίων οι Κατασκευαστικές Εταιρείες ανταγωνίζονται για τις Συμβάσεις έργων.

ΟΙ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ

Περιορισμός της δυνατότητας εσωτερικών προμηθειών από τις Δημόσιες Διοικήσεις.

Η ανάπτυξη μιας κοινής Ευρωπαϊκής μεθοδολογίας για τον υπολογισμό του κόστους κύκλου ζωής που θα εφαρμόζεται για την αξιολόγηση σε διαγωνισμούς που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των οδηγιών της ΕΕ για τις Δημόσιες Συμβάσεις.

Εναρμόνιση των μεθόδων που χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό των ασυνήθιστα χαμηλών προσφορών και των διαδικασιών επαλήθευσης από τις Αναθέτουσες Αρχές.

Σύγκληση των κριτηρίων συμπερίληψης/αποκλεισμού των πλειοδοτών από τρίτες χώρες με στόχο την επίτευξη ισότιμων όρων ανταγωνισμού σε ολόκληρη την ΕΕ, σύμφωνα με τον κανονισμό για τη θέσπιση του Διεθνούς Μηχανισμού Σύναψης Δημοσίων Συμβάσεων (ΔΜΣ).

Ένα καλό παράδειγμα αποτελεί ήδη η ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για τη συμμετοχή πλειοδοτών και εισαγωγή αγαθών από τρίτες χώρες στην αγορά των Δημόσιων Συμβάσεων της ΕΕ, η οποία διευκρινίζει ότι οι οικονομικοί φορείς από τρίτες χώρες, οι οποίοι δεν έχουν συνάψει συμφωνία που να προβλέπει το άνοιγμα της αγοράς Δημόσιων Συμβάσεων της ΕΕ ή των οποίων τα αγαθά, οι υπηρεσίες και τα έργα δεν καλύπτονται από τέτοια συμφωνία, δεν έχουν εξασφαλισμένη πρόσβαση στις διαδικασίες σύναψης Δημόσιων Συμβάσεων στην ΕΕ και μπορούν να αποκλειστούν.

Η χρήση "στρατηγικών Δημοσίων Συμβάσεων", κυρίως σε σχέση με ορισμένα είδη κριτηρίων ESG (περιβαλλοντικά, κοινωνικά και διακυβέρνησης), πρέπει να αξιολογείται προσεκτικά. Είναι σημαντικό να διατηρηθεί η άμεση σύνδεση των κριτηρίων ανάθεσης/προϋποθέσεων για την εκτέλεση των συμβάσεων, με τους στόχους της σύμβασης.

Ενώ η αρχή της ουδετερότητας κατοχυρώνεται στις οδηγίες για τις Δημόσιες Συμβάσεις, ορισμένες Αναθέτουσες Αρχές εξακολουθούν να επιβάλλουν στους προσφέροντες τη χρήση συγκεκριμένου λογισμικού BIM (Building Information Modelling). Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την αποφυγή αυτής της πρακτικής.

Οι Δημόσιες Αρχές θα πρέπει να ενθαρρυνθούν να κάνουν καλύτερη χρήση της δυνατότητας που παρέχουν οι οδηγίες για τις Δημόσιες Συμβάσεις για την υποβολή εναλλακτικών προσφορών. Αυτό θα προωθούσε τη χρήση νέων τεχνικών και καινοτόμων λύσεων.